"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """"""""""""""""" """""""""""""""""" """"""""""""""""""" """"""""" """""" """""""""" """""""""
################

Problem s jastukom

 

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo kao fizioterapeuti je "koji jastuk da koristim?" Postoji toliko različitih vrsta jastuka bilo da se radi o markama, obliku, od čega je jastuk napravljen ili koliko bi mogao biti mekan ili čvrst. Provodimo trećinu svog života spavajući tako da pronalaženje pravog jastuka za vas može napraviti veliku razliku. Ispravan jastuk može poboljšati bol u vratu, gornji dio leđa i kvalitetu sna! Mnogo je čimbenika koje morate uzeti u obzir pri odabiru jastuka i tu vam može pomoći vaš fizioterapeut. Položaj u kojem spavate, koliko su vam široka ramena u usporedbi s vratom i vaša vlastita želja za udobnošću odlučit će o vrsti jastuka koji vam je potreban.

Jastuk bi trebao pružiti potporu, držeći glavu i vrat u neutralnom položaju tijekom cijele noći i skidati teret glave s vrata. Imamo tri prirodne krivulje u leđima; vrat i donji dio leđa izvijaju se prema naprijed, dok se srednji dio leđa izvija unatrag. Glava treba sjediti izravno na vratu, a brada ne viri naprijed. Glava također treba sjediti ravno, ne naginjati se prema jednom ili drugom ramenu. Ako izgubimo ovo neutralno poravnanje, počinjemo vršiti veći pritisak kroz specifične mišiće na našem vratu, ramenima i leđima kako bismo nas držali uspravno protiv gravitacije. To će vrijediti i za loš posturalni položaj tijekom spavanja, pritisak na područja koja su pod većim opterećenjem ili su komprimirana, što dovodi do boli i ukočenosti kada se probudite.











Jastuk za bočne spavače

Ležanje na boku može pomoći u smanjenju pritiska na diskove, ligamente i mišiće i često će biti dobar položaj za osobe s bolovima. Ovdje bi vaš jastuk trebao biti u širini od ramena do vrata kako vam glava ne bi bila nagnuta prema gore ili dolje od neutralnog položaja. Često, osobe sa širim ramenima mogu koristiti samo dva jastuka kako bi stvorili željeni učinak. To će smanjiti pritisak s vašeg vrata minimiziranjem kompresije kroz zglobove i mišiće koje je pregust ili tanak jastuk prisilio na nagib.

Možda ćete također otkriti da se pernati jastuk više može oblikovati kako bi bolje odgovarao vašim potrebama. Ovdje možete uvrnuti ili vezati jastuk u sredini kako biste napravili oblik leptira, naslanjajući najtanji dio vrata u sredinu kako biste zadržali neutralno poravnanje. Osim toga, stavljanje malog jastuka između koljena pomoći će održavanju poravnanja kuka i donjeg dijela leđa kako bi se smanjila bol u donjem dijelu leđa.

 

Jastuk za spavače na leđima

Ovdje bi vaš jastuk trebao pružiti potporu vašoj prirodnoj krivulji vrata naprijed. Ovdje deblja baza jastuka smještena na mjestu gdje je vaš vrat najtanji može pomoći u održavanju neutralnog poravnanja sprječavajući da se vrat nagnuti prema naprijed ili prema natrag. Možda ćete otkriti da će vam još jedan pomoći da održite neutralno poravnanje ili da će vam umotati mali ručnik uzdužno i staviti ga uz jastuk na mjestu gdje se vrat izvija prema naprijed, pomoći da zadržite vrat u središnjoj liniji. Također možete koristiti jedan ispod koljena kako biste održali poravnanje kuka i donjeg dijela leđa.

 

 

Jastuk za prednje spavače

Ovaj položaj nije najidealniji položaj za spavanje jer se vrat često okreće i drži u jednom smjeru nekoliko sati. Osobe za spavanje sprijeda se potiču da stave jastuk ispod prsa ili spavaju s blago zabačenim ramenom kako bi vrat postavili u neutralniji položaj i izbjegli prekomjerno istezanje.

 


 

Vrsta i broj jastuka ovisit će opet o tome koliko su vam ramena široka u odnosu na vrat kako biste postigli neutralno poravnanje. Jastuci od perja mogu se jednostavno oblikovati za podršku i udobnost. Mnogi ljudi će koristiti ortopedski jastuk poput memorijske pjene. Ovaj je dizajniran da pruži dodatnu potporu duž krivulje vašeg vrata kako bi zadržao neutralno poravnanje. Međutim, kupnja ortopedskog jastuka nije uvijek potrebna. Kao što je spomenuto, možda ćete otkriti da će vam dodavanje dodatnog jastuka ili stavljanje malog smotanog ručnika uz jastuk pomoći da zadržite vrat u središnjoj liniji.

 

Važno je zapamtiti da jastuci također trebaju pružati udobnost. Mogu se ocijeniti mekim, srednjim ili čvrstim, a ocjena koju odaberete treba se temeljiti na udobnosti kao i na potpori. Obično je najbolja opcija sretan medij između mekog i čvrstog.

Konačno, s vremenom gube kvalitete koje pružaju potporu i udobnost te ih je potrebno zamijeniti. Često će na jastucima biti napisan rok trajanja, ali ključni pokazatelj kada ga treba promijeniti je kada počnete osjećati bol u vratu ili ukočenost nakon jutarnjeg buđenja. Općenito, jastuke treba mijenjati svake godine do dvije.


 Podijelite ovu objavu vam se sviđa :)

Share this :

Oglas1

Previous
Next Post »
0 Komentar

Penulisan markup di komentar
  • Silakan tinggalkan komentar sesuai topik. Komentar yang menyertakan link aktif, iklan, atau sejenisnya akan dihapus.
  • Untuk menyisipkan kode gunakan <i rel="code"> kode yang akan disisipkan </i>
  • Untuk menyisipkan kode panjang gunakan <i rel="pre"> kode yang akan disisipkan </i>
  • Untuk menyisipkan quote gunakan <i rel="quote"> catatan anda </i>
  • Untuk menyisipkan gambar gunakan <i rel="image"> URL gambar </i>
  • Untuk menyisipkan video gunakan [iframe] URL embed video [/iframe]
  • Kemudian parse kode tersebut pada kotak di bawah ini
  • © 2015 Simple SEO2 ✔